Saturday, October 23, 2010

Oh anak..

Semenjak 2 menjak ni aku asyiklah baca blog kawan2 yang tak suke dengan tempat kerja dorang. Nak tulis jugak la pasal keja. Hehe. Tapi jap lagi kang ade orang cakap tak bersyukur la ape la kan. Yelaaaa orang tu kan hidup penuh kesyukuran gamaknye, setiap apa orang buat harusla tahu nak condemn je kan. Padahal 2x5 je, nampak salah orang, salah sendiri sorok dalam lemari. hee hee Padahal orang pun menyampah dengan kau. Ish tak baik tau mengandung pastu emo2.hee hee

Kalau nak ikut bab kerja kan, tempat kerja sekarang takde lah busy sgt tapi kadang2 aku busy dengan benda merapu2 je. Malas la kan aku nak cakap benda merapu yang macam mane, tapi teramatlah merapu sampai aku rasa mcm huaghhh!! Bodoh nye! Kalau aku tulis benda merapu tu nanti kang jap lagi ade org google ape2 ke, jumpe blog ni tak ke haru kan?

Kehidupan aku sekarang ni, aku syukur sangat2 sebab dikurniakan suami yg penyayang dan dlm perut dh ade dah budak kecik, skarang tgh membesar lah, tu pasal mak nye pon mcm kena pam dah. 53 kilo uols. Very the tong gas kan? Setiap kali checkup aku naik 2 kilo. Kalau 9 bulan ngandung ntah2 9x2=18kilo aku naik. OMG, tu bukan tong gas dah, tapi peti ais dah kot.

Sekarang aku tengah susah hati pikir anak aku siapa la nak jaga nanti aku start keja lepas pantang.Padahal skrg baru pregnant 4 bulan dh pikir pasal taun depan dah aku ni. Sangat tak sampai hati nak hantar kat nursery tau. Yela budak umur 3,4 bulan kau nak tinggal nursery. Sedih pilu ok..Lagi2 news kat paper sekarang banyak issue tadika/nursery yang problem ni. Aku macam nak cari pengasuh la, tapi nak pengasuh yang jaga 3-4 orang budak je.Tak mau la ramai2 sampai 10 orang. Sama je mcm nursery nanti. Mane nak cari ni? Aku takmau ambik bibik sebab aku tak suka ada orang luar dalam rumah. Ciare, kalau ko tetibe nak anta anak kat pengasuh ke, ko rela tak aku join pengasuh anak ko?

Duk pikir2 pasal anak dan pasal kerja aku yang tak berapa best tu, aku mcm nak resign je taun depan n buat kerja sendiri sambil jaga anak. Tapi kang ade pulak manusia bising2 cakap penat je aku belajar tinggi2 last2, jadi suri rumah. Lepas tu nanti ada la jugak ni mulut2 puaka ckp ek elleh pmpuan ni, orang lain anak 5 rilek je tak benti keja pon, ko anak belum lahir dah kecoh2?Sebelum ada manusia sound, aku nak jwb siap2..Suke hati aku la dah hidup aku. Kau pegi jaga hidup kau, silekanggg.

Ya Allah, berikanlah yang terbaik utk aku and family. Tak pun OK tak kalau aku sambung belajar, ambik cuti fulltime, kire aku lengahkan masa 2 tahun sebelum resign. Dlm tempoh sambung mster 2 tahun tu tu aku boleh la fikir pasal family bisnes. Elok2 abis master, anak aku dah 2 tahun pastu aku pon dh ade bisnes family sendiri pastu terus resign..

Boleh ke ek camtu?

8 comments:

dd dudu said...

ok ok, so bile nak sambung belaja?? kene tunggu dulu ekk

pestisid said...

ntah kena tunggu la dulu. sebab...nak kena meletup kan taun depan..takkan nak extend plak. cume kalau nak sambung, make sure bukan skr 32 thousand tu yg jadik supervisor

ciare (^_^)v said...

lisa.aku mmg tgh gigih mencari pengasuh ni.tp bkn senang la nak jumpa.ada 1, tp jauh lak kat BK3 kot(xsure tp kwn aku anta anak dia kt situ).adoii mau awal pagi gile nak bpisah dgn baby nti.ate, kul bape aku nak bgn??(ceh msh ada hati nak tido byk pas anak kuar)

tp kan lisa, umah pengasuh sbnrnya lg bhaya sbb dorg xde lesen.pastu kena make sure dia xde anak kecik kalo x nti dia pilih kasih.kalo anak dia dah sek rendah xpe.pastu xbleh muda sgt.ate,org muda mn ada sabo.kena berumur sket.at least 40plus.

hmm, mcm2 aspek lak kena pikir.ko ada byk masa lagi.AKU?? tunggu hari dah ni.OMG

pestisid said...

ciare,
lucu laa..ko slalu kan survey2 mende yg aku tgh survey pastu ko ckp aku byk mase n ko dh terlambat..mcm survey hospital bersalin aritu hikhik..

tp kan ciare...kalau nursery lak ramaaaaaaai sangat budak2nyeee...adakah dorg sempat nak jaga anak kite? aku bajet nak cari pengasuh yg makcik2 la..dan yg penting, pembersih..nanti aku cuba cari kat area puncak jalil, kot2 la kte leh share pengasuh kan..

rosealley said...

aku pun selalu fikir pasal sayang nak tinggal anak, sebab kecik2 lagi kan, haha, padahal ngandung pun x lagi, fikir jauh jek dulu

noname said...

klau aku msuk cmpur mesti mcm pelik kan.. ok berlalu pergi.. ;P

ciare (^_^)v said...

lawak ah kuku and ruru ni. xpe korg pon kena sedia gak nti.

tu la psl lisa. ko mmg advanced la.awal2 da pikir psl benda ni semua.tp mmg elok pon.penting kan bab2 anak ni. hmm kalo nursery kt umah aku tu, da sevey. baby ada 2 org je. so still kategori xramai kot..huhu

dd dudu said...

apelaa kuku ;p