Friday, September 24, 2010

'Perkembangan' diri

Lame nye aku tak update blog kan? Ingatkan semua nak gebang2 kat FB jek. Tapi nanti kang jap lagi ade org tak puas ati plak asyik update status jek hahahah.

OK lah cite pasal pregnancy la. 2 Oktober ni aku ada 2nd check up. Harap2 baby dah besar.Besar ke? Hahaha. Aku nak konfirmkan usia kandungan sebetul2nya on 2nd checkup ni. Sebab hari tu size kantung baby kecik lagi, so doc minus 2 minggu dr tarikh kiraan dari 1st day of last period. Sepatutnya masa tu ikut kiraan, 8 minggu, tapi size kantung tu dlm 6 minggu je. Aku rasa sebab aku punye period cycle tak tepat kot, period cycle aku dlm 35-40, tak normal mcm uols semua which is 28. Aku kan period suka suki je bila nak datang.So conception date pon macam dah lari2 dah. Takpela aku beranak lambat skit la kot nanti, jangan terberanak awal sudah.


So sekarang aku tak pasti aku ni bape minggu. Most probably week 10-12 mcm tu la kot. Entah..Janji sihat..Hehehe.

Aku takde alahan pon. Pernah laa termuntah 4x masa bulan puasa hari tu. Sebab rasa loya2 masa berus gigi. Atau maybe masa tu perut kembung kot, sebenarnye nak sendawa keluar angin, tetibe eh termuntah pulak. Lepas tu dah tak muntah dah. Dari segi bau pulak,aku tak suka bau sabun dettol/protex. Kalau bau2 masakan, kalau masakan tu aku/hubby masak(laki aku rajin tau, masak utk aku dan baby hihi) dan aku makan sama2 takpe, tapi kalau org masak utk dia makan je, kirenye aku ambik bau je, tapi tak makan, maka ia akan menjadi loya2. Gitu pulak. Pelik2 jelah.

Cuma cepat rasa penat dan mengantuk. Dan ada sikit sakit pinggang dan pinggul belah kiri je. Makan pon banyak yg amat. Rekod terbaik aku makan kat kampung hari tu adalah pagi2 2 bungkus nasi berlauk, pastu pukul 12 tgh hari, 3 pinggan bihun goreng. Petang tu ayam goreng 2-3 ketul. Malam tu makan lagi, tapi dah lupa makan apa. HAhaha, hebat kan nafsu serakah makan aku? Pukul 9 malam dah tido. Hihi.

Sekarang ni rasa mcm makin tembam. Bukan rasa, tapi hakikat dh tembam la ni kot. Perut plak tak nampak sgt lagi, tp dari bawah tu, dekat area rahim tu dh rasa keras2 dan kembung2 sikit. So kain baju kurung mcm dah ketat dah nak zip. Kdg2 aku tak butangkan pon, zip je. Kalau terlondeh? Hahaha. Aku tanye hubby, ni tak muat ni sebab dah gemok sbb makan banyak ke, sbb mmg sbb pregnant, dia ckp sebab pregnant. Maka aku berasa lega hihih.

Lagi satu aku sgt stress tgk jerawat makin banyak ni. Naik tempat pelik2 lak tu, hujung2 bibir la, bwh dagu la. Nyampessss la. Ni sebab hormon preggy la. Tension!! Tapi jika diberi pilihan alahan muntah2 or naik jerawat, aku memilih utk naik jerawat hahah. Sebab kalau alahan, aku dh tak bermaya, toilet dengan bilik opis aku dah la jauh.Lepas tu perut akan jd cepat kosong, kesian baby nanti kurang nutrien.

Uols tau tak mcm mane nak predict2 gender baby? Ada apa2 tanda tak masa kehamilan? Tak baik la kan meramal2 ni, tapi saje je suke2..Mesti la nak tau nak, boy ke, gegirl.

Ok la uols. Nak sambung kerja.
Tata...

7 comments:

ciare (^_^)v said...

kesimpulan yg aku bleh buat utk ramalan gender baby mybe dr segi bentuk perut je which is kalo boy perot ke depan, kalo girl perot melebar.tp tips ni tak bkesan utk aku sbb aku lebar sepanjang zaman.hakhak.

aku jgk wat kajian (poyo kajian bagai), aku ngn kwn preggy sama2 duedate pon sama2. alahan we all dua2 berlawanan.kalo dia nak masam n pedas, aku nak manis.kalo dia x loya, aku loya.semua berlawanan lah serba serbi.tp bila scan sama pulak BOY apakes? hihi. so layan jelah ek ;)

tp kalo pakai chinese gender predictor yg aku pnh wat kt blog dulu, result kami dua2 BOY.wallahualammm.

dd dudu said...

motip ciare lebar sepanjang zaman? kekeke


lisaaa, takutnyeee nanti bile tibe sy, jerawat naik byk

kawan sy pun jerawat naik giler2 masa pregnat

pestisid said...

ciare,
tp aku suke masam dan pedas dan benci manis dan tak alahan. dh 3 hari aku bantai colek mangga. hahah. so cmne??hahha. tinguk2 kembar, oh gembiranyeee..

lambatnye nak tau gender. hihih x sabar.


dd,
oh oh naik jerawat hahaha. jerawat ni mcm x sakit pun tp tetibe nampak ek ade merah2 la kat muke..ha gitu jek..pastu lambat surut. nyampah dh tinguk muke sndiri mcm xde seri jek..ke perasaan sndiri jek?

shy said...

org kata...kalo maknye malas memanjang, baby girl.
kalo rajin, baby boy..
:)

pestisid said...

shy,

uhuk..ye ke mak nye malas manjang baby girl..mak aku rajin je masa ngandung 4 org anak pmpuan..oh oh aku berharap anak laki sebagai abg sulung..to dapat gegirl pon xpe..

sitizero said...

org kate gak,kalo malas nk melawa time pregnant, baby girl la yg kuar,n begitula sebalik nye.

soalan : ko suke melawa x skang ni?


hehe.

bestnyeeeeee

pestisid said...

hid, aku ntah la hid..jap nak jap tak nak. sbb aku naik jerawat bertimpa2, mcm takde mood aku tgk muke aku..hahaha. skang dh ok sket..
tp smue family members aku predict aku baby boy..laki aku pon..aku pon memule..tp skang dah goyah2 dh mcm girl plak hhehehe.