Saturday, November 13, 2010

aduh..

Esok aku kene check darah 4x.
motip?

motipnya adalah aku saje2 nak check diabetes during pregnancy aritu.
doc belum syorkan ape2 aku dah sibuk nak test sebab kawan aku ade test.
so doc mcm terkejut, aik??awak ade keturunan ni ke nak cepat2 sgt check.
aku cakap takde la, dh alang2 checkup, check jela semua..
maybe checkup2 sebelum ni xde ape2 simptom kot pada bacaan albumin, etc etc tu based on urine..
akan tetapi..untuk diabetes test ni...
sekali......................


bacaan sebelum minum glukose 4.8
selepas.......................8!

hazab!!!
dah la glukose tu hazab gila..manis yg amat..tak silap aku dlm 50gram or 70 gram ke glukose tu..gila banyak ok!!

so secara tak langsung kategori suspected diabetes during pregnancy la akak ni dek non..
so gynae aku suruh aku buat 4x test kat mane2 klinik berdekatan..
td aku rajin, singgah kat poli annur kat2 umah ni..doc ni baik, dia bagi consultation kat aku panjang lebar dengan kos sepuluh hengget jee...kellez..moga murah rezeki doktor..


mlm ni aku puasa la ni..sbb esok nak kene check darah 4x..
sebelum breakfast...lepas mkn tgh hari, petang dan sebelum tido..
kaedahnye esok aku ulang alik klinik jela keje nye..
abis la jari jemari aku ni berlobang2 kene cucuk kan..

yg masa check masa routine checkup ngan gynae aku tu, ambik darah kat lengan..
dua2 lengan..banyak gak..nasib baik aku x mabuk darah..


Intepretasi hasil ujian
Aras glukosa dalam plasma vena (mmol/l)
Puasa2 jam selepas glukosa diambil
_Normal<6<8
_Tolerans glukosa yang terganggu6-88-11
_Diabetes>8>11


ini sepatutnye..kalau normal, ujian pertama (dlm keadaan puasa tu) <6..aku punye 4.8 je..
and after 2 hours minum glukose, normal adalah <8..
tapi bacaan aku tepat2 8..so mengalami tolerens gula yg terganggu..terganggu hokayyy..tapi belum disahkan diabetes la sbb diabetes kan >11..


so antara hipotesis aku terhadap kezutan diabetes during pregnancy(GDM) ini adalah:
1. sbb pakcik kafe opis aku tu buat air tak sedap dan manis yang amat,maka tetiap pagi aku pon minum milo 3 in 1..instant2 ni bende tak bagus kan, tapi aku tak terpikir plak..janji sedap katanya..nangis..
2. sbb aku suke minum jus peel fresh..sbb katanya nak vit c, e kan..alih2 aku terlupe dlm jus2 tu ade banyak sugar kot..walaupun...tulis kat kotak tu no sugar...aku percaya tulisan kat kotak tu kenapa?
3.seminggu before checkup aritu aku asyik2 la ngidam nak makan aiskrim..hari2 makan aiskrim..ade kemungkinan...
4.sebab masa kecik aku ade kidney problem tahap muke dan badan dah bengkak2. tapi anehnya kidney problem tu akut je kot, tak berlarutan..kejap je aku kene pastu terus ok..aku pon  konpius kenapa. so adakah kidney failure ini berulang kini? dan menyebabkan ade masalah serap menyerap ni..tu pasal glukose aku lepak2 je dlm badan tak mo keluar. make sense?


checkup aku nanti 6/12..mase tu kandungan 5 bulan..harap2 takde pape..fuh2..aku tak risau kat aku, aku risau kat baby je..tolong laaaa OK semuanya, Ya Allah..ni la, aku takde mual2 muntah2, tapi diuji bende lain plak. so harap2 aku bebas la dari GDM..kalau tak, ntah mcm mane laaaa kan..nanges..kalau GDM(nauzubillah) sah2 la kene caesarean.

aku skang rasa sangat saiko sbb ade terbaca GDM boleh membawa kepada pre-eclampsia..ayooooooooooooo sangat taknak laa pre-eclampsia tu..aku ni terlalu banyak membaca, so aku bace mcm2 dan dlm otak aku lebih register bende2 negatif dan merisaukan..yg positif semue ade kat edy..aku ni jela sikit2 risau itu ini..dia plak lebih bertenang..baiklah saya nak bertenang la ni..

harap2 takde pape..Amin..
tolong la same2 doakan ye..
baby saya skang 4 bulan berat 148gram..doc ckp aritu so far smue ok xde masalah n dia aktif gerak main2 tangan dia...main pok amai2 kot.

kepada sesape yg ngandong, x semestinya org tu tak penah ada diabetes so dia x akan ada diabetes masa ngandung..aku dh bace dah, salah satu punca sebab perubahan hormon masa pregnant menyebabkan insulin takleh function..so better uols pun check la kalau sayang diri sendiri, baby dan org2 sekeliling kan..

ok lah sekian, nak tido esok nak cucuk jari 4x...pitam!!

2 comments:

efa fairuz said...

alah cucuk jari tu sakit sikit je..yang hazabnye sebab nak kena puasa lama tu.. kekeke..gudlak!

pestisid said...

kak efa,

sy patut risau tak pasal sugar reading result ni?takut ah plak tetibe arini..

sbb smalam byk membaca sgt..hahahha