Wednesday, January 12, 2011

Entry sampah...haha

Baru lepas meeting nih, arini makan free sebab ade meeting.
So, tak payah keluar lunch. Ok  lah aku type ape nak type.
Entry ni  takde sebab dan takde tujuan. Konsep sukahatitanganmenaip applied!
Panjang la..kalau nak bace, bace ah..kalau x nak x yah..Hehe..

Aku dah siap draft planning utk cuti 2011. 100 days over..
Hahaha, puas hati.
Tu including 90days of maternity leave la.

Mcm melampau eh cuti bersalin sampai 3 bulan?
Ade aku kisah? Kate dah dapat 90 days kan. So aku ambik la drag sampai maximum number.
Kat oversea lagi lama dapat cuti. Ada sampai 2 tahun.
Kau mampu? Hahaha.


Best nye maternity leave aku budget starting from 4 April saaaaampai la 8 August.
Jadi ala2 4 bulan sebab minus dengan public holiday and weekends.
Kesian jugak anak buah aku kena buat kerja aku. Banyak pulak tu.
Tapi takpelah, kalau benda dia tak boleh settle, aku boleh je settlekan remotely dari rumah, kan? Give and take la..Aku pun pernah ganti orang patah kaki, takde elaun se sen pon.
Yang penting, kerja jalan, buat ikhlas. :)
Tengah berusaha gigih la ni settlekan bende2 major before aku deliver.
Nanti kesian budak tu buat kerja sorang2. Kalau aku siapkan cepat2 ape yang penting takde la banyak sangat benda dia nak tolong cover.
Errrrrrrrrr, tapi before aku masuk keje sini, memang post aku ni kosong, so assistant aku ni memang dah biasa buat kerja sorang2. So, tak pe lah, x payah rasa bersalah sangat lah kot. ;)

Now tengah fikir nak bersalin kat KL ke, KB?
Family members and husband memang suggest balik bersalin kat kampung je.
Sebab nanti nak pantang kat kampung jugak.
kalau bersalin kat sini, then later nak travel jauh pulak bawak baby. Kesian.
Better aku yang penat sorang2 masa dh dekat2 meletup tu, and baby boleh rehat dalam perut,
rather than aku penat, dan baby yg dah keluar pon penat kena travel jauh2.
Now decision dah 80-90% utk bersalin kat kampung jelah.
Takpolah anok mama jadi ore kelate deh. hahahhaa.
Lagipun aku memang nak ambik cuti 14 days earlier. Tak larat dah kot nak bawak perut.
Sebab ofis aku ni dua tingkat je, susah gak sebab lif takde, nak ulang-alik 1st and second floor turun naik tangga kan? Penattt..

Kalau ikut date, nampak mcm lambat lagi je aku nak bersalin.
Now baru 26-27 weeks la lebih kurang. 6 bulan setengah. Tapi awal bulan depan dh masuk 7 bulan.
So, 2 months to go je..Kejap je tuh..Dah nak masuk 3rd trimester.
Hopefully aku takdela naik badan banyak2 sangat nanti.
Sakit kaki ok! Cramp2 nak tampung berat.
Baby now dah almost 1kg..Probably, dah masuk 7th month tu dia dah around 1 to 1.2 kg la.

Doctor aku cakap aku tak besar sangat. Ntah apsal doktor tu categorizekan aku as size badan tak besar. Padahal aku dah besar nih. Kuss semangat. Or maybe patient dia yg lain memang gergasi kot hahahaha. My gynae kat DEMC cakap, baby size, kalau utk first child tu, berat should be in the range of 2.5-3.2kg..Kalau dh 3.4 or something tu besar...Takut susah nak teran. Oh gitu.Pastu dia cakap nanti mommy yang size kecik2 takde kudrat plak, susah2 nak kene czer.
So aku nak baby aku ni kalau boleh size average dh la dlm 2.7-2.8kg cukup laaa, nanti dah keluar sua susu banyak2 bagi membesar kat luar lah..Kesian lak nanti koyak rabak laaa aku nak meneran kan..hihihi..

Actually aku takde ambik supplement lain selain yg gynae kasik. Aku tak pernah ambik salinda ke, nona roguy ke, ntah x tau apasal memang aku tak survey langsung. Semalam ada akak PTD opis cakap better la ambik Set before bersalin, sbb kalau ambik, insyaAllah anak tak kena jaundice, pastu kita pon ada tenaga lebih nak meneran. Makcik aku yg age 35 baru bersalin pon cakap camtu. Betul eh? So, kalau betul, aku kene ambik ah ni? Tolong aaaar suggest nak ambik yang mane. Aku memang fail bab2 keibuan ni. BAru nak belajar2. Risau sungguh aku mcm mane nak jaga anak ni nanti. Mcm kurang layak lagi dengan ilmu2 yg ada. Hopefully akan slowly belajar laaa..Nak yg terbaik jeeee utk anak..:)

Eh ok ah aku nak buat benda lain ah plak. Bosan dah taip.
Kalau internet ok, or streamyx dah masuk kat umah, aku cuba upload video baby..Now pakai broadband slow dan hazab je..

Ok tatatatattaaa..dudu, sy tau, ko baca sampai habis kan? Hahaha.

3 comments:

dd dudu said...

arghh lisa ada di mana2

kat depan lisa tgh cakap pasal bersalin kat mana

lisa yang kat sebelah tgh ckp pasal drama anak derhaka kencing tepi jln

arghhhh arghhhhhhhhh diselubungi lisaa arghh

yienjr said...

set salindah ;)

pestisid said...

dd,
motip ko mcm saiko je ni??haha

yien,
set salindah ek yien..Ok, nak beli lah..wuuu duit mengalir bagai air je skrg...yg masuk plak ala2 air dlm longkang tersumbat haha