Wednesday, July 28, 2010

Personality Plus Test





Hari ni nak share tentang personality plus test.
Masa pergi kursus aritu, ade 1 slot for motivation, and the speaker ada bagitau pasal types of personality.
Kebetulan kawan aku ada buku tu.
So dan-dan aku check and evaluate diri sendiri and falls into category of : PERFECT MELANCHOLY.

Nanti u all jangan lupe test tau, sebab kalau ikut buku tu, semua list pasal diri aku adalah benar dan dah test jugak kat my hubby..dia plak..POWERFUL CHOLERIC, yang jenis born leader, outspoken, adventurous, goal-oriented.totally different dgn aku. Huhu. Sebab tu kalau gaduh.....auchhh sangat tegang, tapi kejap je OK balik hihi.

baiklah, sila test di sini:



this is mine:
Perfect Melancholy

The Perfect Melancholy is an opposite of the fun-loving Popular Sanguine and because “the opposites attract”, they usually get into relationship and merry. The Perfect Melancholy is serious, thoughtful, deep and perfectionist. The Perfect Melancholy is called “the thinker”.

Their precision for the details and the logic may discourage and depress them when they see the obvious faults of their partner. Because of that they need sympathy and compassion in order to express themselves. They need their own space and time to think before they speak or act.

The Perfect Melancholy is careful, organised and task-orientated. They flourish on order and logic and because of that they are very reliable to complete a promised job on time. Their perfectionism is towards themselves as well and this can make them pessimistic and self-critical, measuring to their high standards.

Usually the Perfect Melancholy is called “the thinker”.

Here are some of the strengths and weaknesses of the Perfect Melancholy:

Strengths
Analytical 
Persistent
Planner
Scheduled
Thoughtful
Idealistic
Serious and purposeful
Talented and creative
Sensitive to others
Self-sacrificing
Conscientious
Keeps home in order
Neat and tidy

Weaknesses
Hard to please
Withdrawn
Negative
Introvert
Too sensitive
Moody
Sceptical
Loner
Critical
Will not talk
Unforgiving
Depressed
Not spontaneous


Semua di atas adalah benar. tapi saya sangat tak puas hati sbb i think some of the popular sanguine criteria pun i ada jugak lahh..ikut buku memang ada. tapi bila kaji balik, katanya, org melancholy tak mungkin akan jadi sanguine..whatever!!

aku dah baca dah buku tu, memang best. a good motivation and bagus jugak utk kita kenal diri kita dulu sebelum kita kenal orang. dan mcm aku la, dah tau aku jenis mana, dan hubby jenis mana, so nanti senang nak react dengan emotions and actions dari pasangan..anyway husband i memang garang. i takut dia. hahha.

orang yg personality mcm aku ni kan, jenis critical and analythical thinking, jenis tak layan lawak bodoh bebal. memang betul, aku tak suka dan benci sangat raja lawak sebab aku rasa tak lawak langsung..Aku boleh tengok rancangan tu dari awal sampai habis tanpa sedikit gelak pun. wow, why so serious? hahaha. bosan ekkk aku ni???hahhahaa

inilah bukunya..

kalau yang malas baca buku, boleh baca pulak details pasal u all punye personality tu after buat test.
selamat mencuba.

ni bukan test/game facebook yang bodoh2 tu tau, tapi ni personality test based on research findings okkay..this is so seriuos..hahhaa..

5 comments:

dd dudu said...

lisa, sy dah dilit danielzain kat jirandudu, ada lg x?

pestisid said...

motip respon kat sini. sini hanya utk yg dah jawab personality plus test sajork.hahahha

dd dudu said...

haha sengal, patutla aku cari comment aku td kat entry 'khas buat dudu' xjumpe :^


keliru keliru hahaha bace 2 entry ko serentak toda

pestisid said...

motif toda????apekah? hahahah!!

dd dudu said...

bukan aku nak taip "tadi" ke


kenape die jadi toda, kenapaaaa kenapaaa :'O