Wednesday, August 24, 2011

hantu ke??


Sudah..sudah
Stop........! Stoppppppppppppppp!!

Tolongla stop turun berat lagi. Aku dah risau pulak dah sebab berat aku skang ni macam paip bocor. Semakin menyusut2. Berkurang dan berkurang.
Ok2 fine, bagi manusia yang berat dia memang sentiasa sekitar 43-45 maybe tak rasa la perkara ni merungsingkan, kan. Kira ideal la kot bagi uols, begitu?

Dulu time aku berat 45 gitu, aku tak rasa la aku kurus, kira just nice. Now aku punya berat adalah 45. Susut sebanyak 22kg dah. Dan aku rasa aku kurus. Ke sebab dah lama sangat aku tak mencapai berat ni eh, lantas aku rasa macam aku terlebih turun berat pulak.

Situasinya begini. Dulu aku 45, tapi montoit rasa macam it's ok it's orait lagi kan mcm ada laaa lagi.Eh memang ada laa..Aset ok, aset! Dan dulu muka aku memang spesies chubby yang mampoo pakai tudung bawal jek, tudung lain, memang rijekkkkkkk!

Situasi sekarang adalah, aset aku yg kat belakang ni dah hilang dah. Matikla cakap pasal senset2 gini kan. Bajet jelah semua pompuan yang baca blog mak ni noks. Ha, memang dah tak timbul sangat dah. Ampunkan aku suami kerana bercerita perkara begini. So jadi macam sekeping gitu. Senang gak sebenarnya bagi aku sebab senang la nak cari baju, seluar semua kan. Tapi aku rasa macam pelik la sebab aku punya fizikal tak pernah begini kan. Pastu pulak, muka aku yang bulat dan gebus penuh isi ni dah takde dah isi kat pipi. Dah naik tulang pipi, pastu macam jadi cengkung siap mata aku nampak mcm ke dalam dah. Dah la mata bulat ok.Ko bayangkan mata yang terkedalam tapi bulat. So hazab kan.  Macam jerangkung kadang2 aku rasa especially kalau aku penat. Edy mulut jahat ckp aku tengkorak. Motip kutuk bini tengkorak? Salah aku gak sebab aku pernah termengadu kat dia cakap aku tengkorak. Nanges. Nasib baik masa bangun tido tu tak tengok cermin terus, kalau tak mesti menjerit punye aku. Oh Tuhanku, aku terbayang muke Yunus kawan aku kat UPM boleh??Tak maooooo!Ke sebenanye mata aku tak ter kedalam tapi ade dark circle so nampak la begitu. Macam mana nak hilangkan eh. Setiap masa aku nampak macam keletihan je. Ni bukan aku sendiri yang komplen ok, dah ramai sangat manusia kat opis ni tegur cakap aku nampak semakin kurus, dan cengkung dan mcm sakit. Mak tak kuasa nokssss, mak sihat! Harap2 Lina yang tengah servis kete dia aritu terserempak ngan aku tak perasan muka aku cengkung sikit sebab aritu pakai tudung yang boleh sorok2 sikit muka dh cengkung kehkeh.

Now berat 45 tu kira berat penuh kesyukuran la sebab aku memang aim berat ni dulu2, masa aku tetibe naik badan skit2 tu kan. Tapi masa tu 45 kire ok la sebab aku tak bukak lagi kilang susu. Sekarang kan aku pengusaha hasil tenusu gitu, jadinya 45kg termasuk 2 kilang susu adalah ringan kot. Aku risau aku turun berat lagi. Dah la stop smpai 45 ni je. Aku x tau dah nak buat mcm mana nak kekalkan mcm ni. Ok la janganla korang cakap aku tak bersyukur(bagi insan2 yang sedang diet), aku cuma risau je takut aku tinggal tulang je nanti. Tapi buat masa sekarang mcm just nice dh la, maybe aku belum
biasa lah kot dengan pipi tembam yang hilang...erm...

erm hakikat sebenar aku suka je dapat turun sampai macam ni, tapi aku jadi tak best bila org tegur cakap muka aku macam muka sakit dan tak cukup tido.Aku cukup je tido sekarang, Imani dah tido dengan jayanya dah malam2. Ok lah tu je nak bagitau. Bukan nak gebang dah berjaya kurus ni tau, tapi nak bagitau pasal kerisauan di hati. Macam mana wey takmau orang tengok muka kita ni, dorang cakap muka kita macam tengah tak sihat? T_T

10 comments:

dd dudu said...

err maaf, salah pntu.. saya keluar dluu . . . .

- keri malas logout -

Ciare Baha said...

mekap tebal2 noks xde la mcm muke orang sakit. HAHA.. gila! teringin daku nak mendapat berat underweight mcm ko HAKHAK..tp kalo kira BMI berat 45 aku kira underweight.ehem,nak budget tinggi voley? ;))

ja_on_seven said...

eh lisa ke.. ingatkan tengkorak maneee tadii..


aha ha ha.. takpe noks (motip gune noks jugakkk).. nanti-nanti ade balik la aset ko tu..

sweetdrugADDICT said...

best ar tu berat turun.. *akulah insan2 yang sedang kuruskan badan dengan gigih untuk raya*

shy said...

agaknye ko kene mkn supplement cam innershine tuh kot utk nmpk muka berseri sket..
or..mungkin ko penat sgt..i mean..ko rs ko xpenat, tp mental ko penat..so nmpk cam pucat x sihat sume..
amik cuti..holiday..rileks2..nnt datang la aura cantik ko tuh :p

sungguh positif sekali!!

IbuDieya said...

babe, aset aku yang belakang pon dah xde!!!!!
dulu2 aku suku posing depan cermin tengok aset aku tuh...tapi sekarang dah xsuke dah tengok...macam leper semacam je...huhuhu

berat aku pon turun banyak gile 24kg dh. pdhl mase prgnant dulu naek 13kg je. mestila aku SUKE kan!!! tapi AyahDieya xsuke...so automatik aku pon xsuke...huuhuhuhuh

dd dudu said...

tengok dalam gambar hari tu muke ko memang lain daaa... da bukan lisaaaa.. siapa koo haaa


-dd dudu yang sebenar yang sedang membuat pengujian sistem kat bilik mesyuarat dan x online ym-

sweetdrugADDICT said...

ibuDieya dah turun 24kg?? homaigosh patotla kurus semacam aku tengok haritu..... aaaaaaaa jeles kuasa 20 ribu ngan korang2.. bilerla aku nak kurus...........

bini edy said...

dd yg sebenanye keri,
alamak ko baca ke? ciss..

ciare,
noks aku x minat mekap tepung2 gomak nok.tp kene g cari concealer nih tutup dark circle. dh rupe zomba dah aku.

ja,
kuanghajokoja..

maria,
ala ko x yah susah2 nak kuruskan badan la maria, ko bukan besar pon kan..petite jek...nnt breastfeed ah betul2 mmg turun berat punye..

yaya,
kan yaya? dulu masa berisi rasa nak kurus, dah kurus mcm x best plak. aku rasa mcm aku x sihat je pdhal ok je..n the worst part, suami x suke rupenye isteri yg kerempeng..

dd sebenar,
yeke lain? motip? tipu la tuh..

sitizero said...

lisa,aku pon same.berat maken turun n bontot cam da xde.hahaha.
normal la kot eh?

tapi hopefully takdela sampai tinggal tengkorak.tak cantek ok!