Wednesday, March 16, 2011

Letih dahhhh

Aku tak tau la bila nak terberanak ni.
Now memang dah tahap tak larat sungguh.
Malam2 kadang2 aku tidur sambil duduk je.
Nasib baik la katil jenis ade kusyen kat belakang tuh.
Kedudukan baby memang buat aku tak boleh tidur dan sakit2.
Aku sakit rusuk kanan menyucuk2.
Sakitnya macam ko kena cucuk2 dengan jarum.
Kadang2 tu rasa sakit tu macam sakit lebam tu.
Kalau badan lebam kan, bila kita pegang tempat lebam tu, dia sakit mcm tu ah.
Lepas tu rahim aku dah kerap gak sakit.
False alarm kot. Or braxton hicks. Tapi sakit laaa.
Lepas tu kan kaki dah sembab2.
Nanti kaki surut, tandanya nak bersalin ke?

Tapi now baru week 35..nak masuk 36..Aduss. Nak tunggu week 40 entah apa jadi lagi ni kat aku.
 Kerja ofis banyak lagi aku tak sempat siapkan.
Staf unit aku 2 org je kan. Now aku tumpu kat website revamp and migration. Sorang2.
Aku kena gigih ni setelkan semua website ni totally by 1 April.
Aku ingat lepas tu nak cuti awal lah.
Edy suruh aku ambik unpaid leave kalau cuti bersalin awal tu tak cukup.
Lepas tu kerja-kerja lain semua aku bagi kat assistant aku. Biar ah dia buat kerja-kerja  tuh.
Tapi budak ni hari2 pulak buat muke risau ngadu kat aku, takut aku cuti bersalin nanti dia kena buat semua keja sorang2. Choiii.

Nak duduk atas kerusi ofis pagi sampai petang pun aku rasa mcm problem.
Dah la opis ni tak best. Takde lif. Kedekut nak mampos.
Pastu nak jimat2 letrik pulak, air cond pasang 25 degree masa tengah2 panas terik,boleh?
Choi sangat. Berpeluh2 aku ni hah. Sambil2 mengomel. Dah la ngandung, mulut potpet2 berleter panas. T_T

Kaki sangatlah sakit. Aku rasa macam kurang kalsium la.
Walaupun dah ambik pil kalsium hari2.
Maybe baby lebih memerlukan kalsium kot. So semua dia serap T_T
Aku tak kisah sebenanye demi anak. Tapi aku risau ape laa jadi kat aku ni kang.

Start minggu lepas kot, aku rasa tak larat sangat2.
Ade orang nampak aku kat ofis asyik tanye jeeeeeee eh tak cuti lagi?
Cuti korok mung, aku kan baru nak week 36.
Jumaat ni ade check up. Aku nak tanya doc la. Kalau doc offer induce, nak jeeeeee aku induce on week 38.
Boleh aku suruh mak aku siap2 datang. Takde la nak tunggu hari yang tak pastu itu...

Now dah la sensitif tak pepasal. Selalu je aku cari pasal dengan laki aku.
Dia busy balik lewat sikit, lambat pickup call, lambat reply sms smue aku nak hangin.
Sebabnye, aku risau nanti nak beranak kalau tetibe dia ade keje and meeting malam2, pastu lambat pickup call, lambat reply sms, ape jadiii ek kat aku? Aghh emooooooooooooo emoooooooooooooooo.
Aku tau dia baca ni jap lagi dia cakap, 'ooooooooooo cite kat blog...'
Tapi dia dah janji dah pasni takmau balik lewat2 keja. Kena jaga aku kat rumah. He hee..
Tapi yela, bisnes sendiri kan. Ko gigih, ko cepatla kaya. Ko malas, ko takde duit.
Aghh memangla kekayaan tidak menjanjikan kebahagiaan. Tapi, orang yang berbisnes sendiri saja yang akan faham konsep cari duit ni. Kena gigih, ok..

Aku pun rasa macam nak benti keja dah sebab aku benci bos cina bukit aku tu.
Siap ko, ko cari pasal dengan aku lagi, aku resign. Padan muka ko. keh keh.
Suruh buat tu, aku buat. Tapi dia lupe benda tu last week dia suruh buat mcm tu, minggu ni suruh buat lain pulak. Bengong. Ko ni ape? Nyanyuk??Aku buat ape yang ko suruh laa.
Masa meeting aku suke je lawan2 dia balik. Padan muke ko. Sampai terdiam.

Sama la macam aku nak pegi checkup. Aritu dia suruh aku ambik time slip je.
OK fine. Pastu masa tu dia cakap, kalau u boleh ambik 1 day leave lagi ok.
Pastu ni this Friday aku nak checkup, aku pun bgtau dia, i nak ambik 1 day off, pastu dia cakap, kalau u boleh ambik mc lagi bagus. Pastu berleter2 kat aku. Bongok betul cina bukit nih.Motif ko berleter kat aku padahal ko yg suruh aku buat mcm tu minggu lepas. Bengong. Benci betul aku org cakap tak serupa bikin nih.
Nak je aku hempuk2 kepala dia tuh.

Mana satu ko nak sebenanye? nak time slip ke, mc ke, paid leave ke ape?
Aku anta surat resign terus baru ko tau.
Tapi aku pelik gak, nyanyuk2 dia, aritu masa appraisal dia bagi aku 93 markah. kahkah. Bagus ehh aku buat keje? Kahkahkah.

Sejak nak beranak pinak ni entah apsal aku rasa macam jadi career woman adalah sangat tak best.
Lagi2 ade bos cina bukit yang memang hampeh gila sumpahh tak best langsung.
Aku tak nak anak aku dijaga pengasuh, entah mcm mana dia basuh botol susu anak aku.
Entah mcm mana laa dia susukan anak aku.
Tak mau tak mau tak mauu kes tersedak susu, tak mau kes jangkit kutu, penyakit kaki dan mulut semua tu.
Semua tu jangkit dari nursery. Aghhhhhhhhhh tidak!!

Wey panjangnye aku meluahkan perasaan. Baiklah sekian terima kasih.

3 comments:

dd dudu said...

tengah bayangkan ko duk kat kusi ofis tp xpdt.

lisa canelaa rupe ko skg

upload laa 1 pic terkini. alaa jgnlaa riso, FBI x kan terjumpe punye kekeke.

xpun, susah2, sok mlm, iols ngan kuku menjelma kat depan pintu umah uols ok.

dd dudu said...

xpdt = xdpt = xdapat

salah eja tadi, nanti ko ingat x padat lak.

pestisid said...

gigih ko kan nak buat correction.
erkkk kene ke upload pic? memory card reader ilang la noks kehkeh..nanti la kalau jmpe aplod..malu laa sbb berat boleh masuk angkat berat kategori 60kg kahkah.

alaa stress ok duk atas kusi ofis ni. ingat nak keje kat umah jek. bos aku cuti nih..