Friday, April 1, 2011

DD,Ciare...aku berjaya!!

Haha tajuk ni untuk 2 sahabat yg duk layan2 ym aku pasal seluk menyeluk.
Ciare tukang takut2kan kitorang, aku dengan Dudu jadi mangsa takut takut takutttt...Gigih..

Tadi aku checkup.Ikut ticker ni 37 mggu 2 hari..erm ke arah 38 minggu la. So sebab kebetulan checkup aku hari ni, doktor nak check bukaan bawah tuut. Kalau tak check arini, takkan aku nak datang check lagi sekali minggu depan kan pastu jadi lambat plak routine checkup aku. Sebab akhir2 pregancy ni doc biasa nya kerap sket buat check up dlm 2 minggu sekali gitu.. So terus jela seluk menyeluk..Hurm kena tanggal semua seluar rupanya. *malu*

Sebelum masuk jumpe doc, aku kena CTG dulu. CTG ni utk check contraction la kan. Penat aku tunggu dalam bilik tu sambil2 perut dililit alat CTG tu smpai dah menguap2 nak tido je rasa. Dah la anak aku masa tu ya ampun aktif tak hengat. Tendang2 senget2 perut aku smpai pelekat CTG tu bunyi trett trettt mcm nak terbukak hoho..Degupan jantung pon laju gila aku rasa bunyi jantung anak aku dh rupe kompang pung pang pung pang. Lagi laa laju masa dia aktif2 tuh. So result CTG adalah ada 1 je contraction selang 20 menet. Tak kerap la kan. Tapi, tetap ada. So????

Msuk jumpe doc, scan semua, baby ok, ketuban, uri semua ok. Tapi tak nampak muka baby die nyorok muka. Pastu dah la kalau jumpe doktor je, awal2 die elok je aktif, suke tau tido2 nyenyak masa doc scan..Tak mau gerak pon. Based on ukur lilit semua tu, n panjang tulang, machine tu calculate berat about 2.8+. Berat gak kan? Baru nak masuk 38 week tu. Risau aku budak ni besar klua nanti.

Pastu tiba saat2 diseluk. Woooh kena bukak seluar terus..nasib baik tutup kain putih. Kalau tak, ternoda ai..oh ngade nye aku!Doktor seluk, takde bukaan lagi. Tapi rasa gak aaa sakit skit2 masa doktor slowly masukkan tangan dia tu, tapi kejap jela. Aku lak ngade, duk sebut, aduh sakit sakittt..Haha ngade kan..Padahal xde la sakit sangat.

So, overall, ok...sbb sebelum ni doc ade monitor aku for diabetes(dah byk kali daa cite kat blog ni, aku ada kantoi 1 bacaan gula masa aku gigih melantak aiskrim, nasik 3x sehari beserta jus2 buah2an marigold peelfresh itu.erm lazatnyaaa.). So aku ni kategori under monitoring. Tapi reading BSP lepas aku insaf tu semua ok jeeeeeee 3.9 to 5. so aku tak rasa aku diabetic kan. Doc tanya la u nak tunggu je ke baby keluar or kalau nak induce, dua2 pon boleh. pilih la date 6hb to 15hb. terus aku nak induce. motip? x de pikir panjang sgt. motip lagi??? sbb aku mcm risau kot anak aku menjadi besar kalau dia klua week 40, pastu aku risau bawah aku ni gigih x mau bukak lagi walaupun ade je contraction yang slow2 tu..ermmm..  (dah la ma masa tu aku teringat lina. lina ckp kawan dia doktor suruh induce tapi kwn die degil, last2 anak meninggal..waaaaaa tak nakkk). Jadinye aku dh pilih 110411 untuk serah diri kat doc kul 7.30 pagi induce lah akuuuu.

Orang kata induce saket gile eh? Takpela bersalin ape2 cara pon tetap sakit. Aku syg anak aku, aku takut kat bwh ni x mau bukak kan..lagipon awal 9 hari je dari EDD. And masa tu dh 38++ nak 39 week dah. Aku ngan adik2 dulu pon mak aku bersalinkan masa week 38. EDD aku plak bukan based on LMP, or period tu, sbb aku bukan cycle 28..doc buat EDD 20hb tu based on size baby..

So di kesempatan ini aku nak mintak maaf la kat kawan2 yg baca blog ni ye kalau ada salah silap. Mana la tau jadi ape2 kat aku kan..nauzubillah. dan doakanlah aku berjaya bersalin dengan jaya walau diforce..T_T (rela hati). Lagipun skang ni kalau duduk or tido, bile bangun susaaah sangat nak jalan sbb dah sakit dah celah2 kang kangg ni. Pastu pernah jugak aku kena false alarm, dh lebih 3x kot kat ofis..sakit cucuk2 kat situuuuu., dan lenguh2 pinggang ala2 senggugut tu. So tu contraction la kot..

Erm ok la sekian laporan kena seluk. Dd, jangan takut, takde la sampai ko jerit 1 hospital dengar kalau kena seluk..lagipon doktor dh terer dh buat hahahaha.

6 comments:

Ciare Baha said...

tu ler, uols je yg ngeri bila dgr aku ckp kena seluk sampai takat gelang kan? padahal biasa je kot ;p

pestisid said...

ciare,
takde la biasa..saket gak la sikit2..aku kan anak dara hakhakkkktuii

efa fairuz said...

are u sure nak induce? sakit gile tau.. sakit tahap serik taknak bersalin lg dahhh..

huhu..

pestisid said...

kak efa,
a'aa nakkk..sbb baby dh turun dh sebenanye n sakitttt sangan nak gerak kaki n jalan dah..contraction dh ade pon cume jalan je x bukak..takut tak bukak2 gak cmno??pastu last2 kene emergency cser lagiii laa..xpela sakit utk anak T_T

dd dudu said...

aaa baruu bacaaa.. speechlesss aaaaaaa

pestisid said...

dd,
motip speechless? dah tak takut ke? hehehehe..